jak ugotować makaron Jak ugotować makaron żeby był al dente |
spaghetti z kiełbasą pepperoni Składniki: * 50 dag makaronu spaghetti * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 50 dag świeżych pomidorów * po jednej czerwonej i żółtej papryce * pęczek świeżego oregano * 1 papryczka chilli * 25 dag kiełbasy pepperoni * oliwa z oliwek * sól * świeżo zmielony czarny pieprz * łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Połowę oregano posiekaj, a resztę pozostaw do dekoracji. Papryczkę chilli umyj, usuń nasiona i drobno pokrój. Kiełbasę pepperoni pokrój w dość grube plastry. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej kiełbasę. Zdejmij kiełbasę z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodaj paprykę i oreagno ? smaż ok. 5 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj ok. 15 minut. Spaghetti ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do sosu dodaj przesmażoną kiełbasę pepperoni. Dopraw raz jeszcze solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i podawaj. |