jak ugotować makaron
Jak ugotować makaron żeby był al dente
spaghetti z kiełbasą pepperoni

Składniki:

* 50 dag makaronu spaghetti
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 50 dag świeżych pomidorów
* po jednej czerwonej i żółtej papryce
* pęczek świeżego oregano
* 1 papryczka chilli
* 25 dag kiełbasy pepperoni
* oliwa z oliwek
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekaj. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Połowę oregano posiekaj, a resztę pozostaw do dekoracji. Papryczkę chilli umyj, usuń nasiona i drobno pokrój. Kiełbasę pepperoni pokrój w dość grube plastry.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż na niej kiełbasę. Zdejmij kiełbasę z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodaj paprykę i oreagno ? smaż ok. 5 minut.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Gotuj ok. 15 minut.

Spaghetti ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do sosu dodaj przesmażoną kiełbasę pepperoni. Dopraw raz jeszcze solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i podawaj.


  PRZEJDŹ NA FORUM