Spaghetti ze szpinakiem i orzechami jak ugotować spaghetti |
Spaghetti ze szpinakiem i orzechami Składniki: * 50 dag makaronu spaghetti * 75 dag świeżego szpinaku * oliwa z oliwek * 1 duży ząbek czosnku * 200 ml śmietanki * 10 dag sera gorgonzola * 10 orzechów włoskich * sól * świeżo zmielony biały pieprz * świeże oregano Sposób przygotowania: Liście szpinaku dokładnie umyj i usuń ogonki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i obgotuj przez 2-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Po kilku minutach wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser. Mieszając, duś kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i białym pieprzem. Orzechy obierz z łupin, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i przełóż do sosu. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżymi liśćmi oregano. |