Spaghetti ze szpinakiem i orzechami
jak ugotować spaghetti
Spaghetti ze szpinakiem i orzechami

Składniki:

* 50 dag makaronu spaghetti
* 75 dag świeżego szpinaku
* oliwa z oliwek
* 1 duży ząbek czosnku
* 200 ml śmietanki
* 10 dag sera gorgonzola
* 10 orzechów włoskich
* sól
* świeżo zmielony biały pieprz
* świeże oregano

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie umyj i usuń ogonki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i obgotuj przez 2-4 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i dokładnie osącz.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i szpinak. Po kilku minutach wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser. Mieszając, duś kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i białym pieprzem.

Orzechy obierz z łupin, drobno posiekaj i dodaj do sosu.

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i przełóż do sosu. Dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżymi liśćmi oregano.


  PRZEJDŹ NA FORUM